“Even goed of zelfs beter dan Flogging Molly: Filthy Nelly.”

Onze hoofdredacteur moet gedacht hebben dat dit plaatje wel eens iets kon zijn voor diegene bij wie je alle minder voor de hand liggende dingen kwijt kunt. Onze hoofredacteur heeft gelijk, maar hij weet het nog niet. Ik ben namelijk een fan van dit Nederlandse gezelschap, sedert de dag dat ik hen de boel op stelten zag zetten op Dranouter-aan-Zee: deze bende staat voor pretfolk, speelt met een punkattitude en is veelzijdig genoeg om zich nu en dan aan de polka te wagen. Veel meer is er voor ondergetekende niet nodig om uit zijn dak te gaan. Of toch: ik hou niet van “muzikanten”, die maar wat staan te rammelen op hun instrumenten, omdat ze weten dat kijkers die betaald hebben voor hun ticket, niet snel zullen weglopen. Bij Filthy Nelly is daar geen enkel risico voor: deze mensen kunnen spelen en zijn dus echte muzikanten, zij het dat ze stuk voor stuk een beetje prettig gestoord zijn. Nu, dat maakt de pret er alleen maar groter op en daarvan is deze nieuwe plaat -hun derde alweer- een erg overtuigend bewijs.

Elf songs, zelfgeschreven, of toch bijna helemaal, want de band wijst er zelf op dat de plaat wel eens sporen van traditionals zou kunnen bevatten, leveren een kleine drie kwartier onvervalst amusement op. Dit is muziek voor op café, al valt er ook in je eigen living wel een leuk dansje te doen op de tonen van bij voorbeeld “Brussels-Midi”, voor mij de absolute topper van de plaat. Dit nummer doet mij keer op keer aan Lavvi Ebbel denken en “Bottle of Vodka” zal het vast erg goed doen op uw lokale fuif. Ik zou meer titels kunnen citeren, maar u moet zelf maar eens gaan snuisteren op of rond de website van de band. Dan bent u vast gewonnen voor de veelzijdigheid van deze club, die zonder twijfel tot de top van het genre -en dan bedoel ik wereldwijd- behoort. Hoezeer deze plaat mij ook bevalt, toch durf ik zeggen dat ze niet meer is, noch kàn zijn, dan een aansporing om Filthy Nelly live te gaan bekijken. Dat klinkt streng, maar het is helemaal niet zo bedoeld. Dit is namelijk een erg goeie plaat, maar live is dit simpelweg in topband. Snapt u mij een beetje?

Ik mag het hopen, want het zou verdomd zonde zijn als u hen zou missen als ze bij u in de buurt spelen. Tot het zover is, kan u alvast beginnen oefenen op de tonen van dit plaatje dat overigens voor bijna géén geld bij de band zelf te koop is. Geef toe, tien euro voor een heel leuke en goed gespeelde plaat van een superdeluxeliveband, dat is toch geen geld? Welaan dan: zeg dat ondergetekende u gestuurd heeft en maak deze CD tot de uwe, want ze is elke cent meer dan waard. Even goed of zelfs beter dan Flogging Molly: Filthy Nelly.

(Dani Heyvaert)